Biomasa
Ważne jest to, iż całkowita zawartość energii w kiszonce nie zmienia się zbyt wiele podczas dojrzewania kukurydzy - zmianie ulegają jedynie jej proporcje. Optymalna faza zbioru pomiędzy 28 -35% gwarantuje:
- Najwyższy poziom energii w całej kiszonce
- Wysoki poziom skrobi
- Wysoko strawne włókno
- Łatwe oraz prawidłowe napełnienie i ubicie silosu
- Prawidłową fermentację kiszonki
- Wysoką smakowitość
W Procesie produkcji biogazu może zostać wykorzystany każdy rodzaj biomasy roślinnej, z wyjątkiem roślin zdrewniałych. To, co decyduje o wyborze konkretnego gatunku, to względy:
Ekonomiczne, ekologiczne i regionalne jego uprawy.
W ostatnim okresie w dynamicznie powstających biogazowniach rolniczych kiszonka z kukurydzy stała się podstawowym substratem do pozyskiwania biogazu w instalacjach bazujących na gnojowicy i substracie stałym. Od strony uprawowej kukurydzę charakteryzuje wysoki potencjał plonowania. Realne możliwości plonowania kukurydzy sięgają 15 ton ziarna lub 25 ton suchej masy całych roślin z 1 hektara.
Ponadto roślina ta może być przeznaczona do produkcji biogazu w postaci kiszonki z całych roślin, co zapewnia otrzymanie dużej ilości biogazu.
Kiszonka z kukurydzy jest jedną z najtańszych i najlepszych pasz objętościowych zadawanych bakteriom metanowym w biogazowni. Jest idealnym źródłem energii, które pochodzi ze skrobi oraz włókna.
Bardzo ważnym elementem uprawy jest termin zbioru, który decyduje nie tylko o plonie ale przede wszystkim o jakości kiszonki. Termin zbioru wpływa na:
- Proces zatrzymania energii – procesy fermentacji i przechowania
- Plon energii i jej podział
Podczas dojrzewania kukurydzy bardzo szybko rośnie zawartość skrobi i z tego powodu wiele osób czeka na późną fazę dojrzałości powyżej 35% SM. W tym samym czasie dramatycznie spada jakość włókna, które w dużej mierze jest również źródłem energii.